Werken met cavaletti (ook voor dressuurruiters)

In Duitsland wordt er eigenlijk ook door dressuurruiters wekelijks een aantal keren met cavaletti gewerkt om het paard te trainen. Je paard word hier sterker en handiger van maar ook is het een goede afwisseling in de training waarbij er aan oefeningen gewerkt kan worden.

Tip! Als je er niet meer uit komt met een bepaalde oefening, welke dan ook pak er een aantal cavaletti bij.

Springruiters rijden in het algemeen minder cavaletti maar maken er meer gebruik van om te oefenen met galopsprongen of in-uitjes, zet daarbij de cavaletti op de hoogste stand.

Meer balans en ritme door cavaletti werk

Om goed over cavaletti heen te komen is balans het aller belangrijkste, ruiters met een slechte balans leren op deze manier de juiste balans te vinden. Ook paarden die uit balans of weinig ritme hebben leren op deze makkelijke en vaak op een speelse manier de juiste balans te ontwikkelen.

Zowel in het springen als in de dressuur is ritme erg belangrijk om je oefeningen te rijden, door te trainen met cavaletti krijg je een beter ritme.

Ritme en balans is de basis van goed leren paardrijden en vandaaruit kun je eigenlijk alle oefeningen goed rijden in het springen maar ook in de dressuur. Heeft je leerling dan ook moeite met ritme of is het balans kwijt, leg een aantal cavaletti neer.

Rechte lijnen rijden en recht richten

Cavaletti trainingen zijn ook zeer geschikt om je paard recht te richten en rechte lijnen te leren rijden. Een paard “struikelt” snel over cavaletti als ze niet goed inkomen en als ze niet in een rechte lijn over de cavaletti draven.

Is de eerste pas te groot of te klein dan zal het paard alle cavaletti niet goed nemen, kom je scheef in dan kloppen de afstanden niet meer.

Opbouwen met cavaletti rijden

Elk paard kan over caveletti heen draven ook al denk je dat deze het niet kan. Van nature stappen, draven of galopperen paarden ook over boomstammen heen en leren dit dus erg snel.

Start niet direct met een rij hoge cavaletti maar bouw dit langzaam op, start met 2 grondbalken en breid dit uit naar gelang het paard er goed overheen gaat.

Gaat het goed dan zet je eerst 1 cavaletti recht op maar nooit de eerste. De eerste caveletti is het moeilijkste voor de paarden en dat doe je pas bij het gevorderde cavaletti werk. Gaat 1 hoge cavaletti dan zet je een tweede hoog en werk je uit op de volgende manier:

Laag à hoog à laag à hoog à laag à laag

Laag à hoog à hoog à hoog à laag à laag

Laag à hoog à hoog à hoog à hoog à hoog

Houd de afstanden tussen de cavaletti goed in de gaten en zet ze meer van elkaar als het hoger word of als het paard een grotere draf heeft.

Bouw je het goed op en heb je de afstanden voor elkaar dan zal het paard bijna in een passage over de cavaletti heen dansen.

De zit als je cavaletti rijd

Een paard welke niet gewent is aan cavaletti maak je het makkelijker door iets verlicht te zitten, houd wel altijd licht contact met de paardenmond.

Is je paard gewent aan de cavaletti dan kun je deze nemen met lichtrijden en doorzitten, bouw dit op met paarden welke het nog niet zo gewent zijn.

Als je het op de juiste manier opbouwt zul je in een korte tijd de cavaletti onder de knie hebben.

Afstanden

Wij gaan uit van de gemiddelde afstanden tussen de hindernissen, pas deze aan het paard of pony aan. Het ene paard heeft een ruimere pas als het andere paard, blijf hier dan ook in de les naar kijken.

Enkele tips:

  • Lengte van een balk is 3 meter
  • Lengte van een cavaletti is 2,40 of 2,70 meter
  • Galopsprong ligt tussen de 2.70 tot 3.60 meter, afhankelijk van de grote van het paard en de ruimte van de galopsprong.

Afstanden tussen hindernissen:

  • In uit sprong op 3 meter
  • 1 galopsprong, 7 meter
  • 2 galopsprongen, 10 tot 10.50 meter
  • 3 galopsprongen, 14 meter
  • 4 galopsprongen, 17.00 tot 17.50 meter
  • 5 galopsprongen, 20.50 tot 21 meter
  • Afstand tussen drafbalken is 70 – 100 centimeter